Edirne’de Gazi Mihal Hamamı Restorasyon Altında!
Edirne Valisi Sezer, yaptığı açıklamada, Gazi Mihal Hamamı’nın tarihi ve kültürel öneminin yanı sıra Avrupa’dan Türkiye’ye girişte görülen eserlerden olması nedeniyle büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Vali Sezer, hamamın müze olarak düzenleneceğini açıkladı. Ayrıca bir kozmetik firması ile yapılan görüşmelerde, hamamın bir koku müzesi olarak düzenlenmesi önerisinin üzerinde durulduğunu söyledi.
Sezer, yapılacak olan düzenlemeler hakkında, “Tunca Nehri’ne kadar olan yerde güzel bir peyzaj çalışması planlıyoruz. İşbirliği yapıldığı takdirde, Paris’teki gibi bir koku müzesi oluşturmayı hedefliyoruz. Orada yöresel kokuların yanı sıra Osmanlı döneminden beri kullanılan kokuları sergileyeceğiz” dedi.
Ayrıca Vali Sezer, Gazi Mihal Hamamı ile ilgili alternatif bir düşüncenin de peynir müzesi olabileceğini belirtti. Edirne’nin peynir üretimindeki önemine vurgu yaparak, peynir müzesi fikrinin de gündemde olduğunu söyledi.
Gazi Mihal Hamamı Hakkında Bilgi
Tunca Nehri kıyısında bulunan hamam, 1422 yılında Osmanlı döneminde hizmet vermiş akıncı ailesi Mihaloğulları’ndan Gazi Mihal Bey tarafından yaptırılmıştır. Kesme taş ve tuğladan yapılan hamamın duvarları halen orijinal şeklini korumaktadır.
Gazi Mihal Bey Camisi ve İmaret Köprüsü ile külliye oluşturan hamam, 1829 yılında Rusların Edirne’yi işgal etmesinin ardından kapatılmıştır.