Ağız Sağlığı Diyabet Kontrolünde Önemli Rol Oynuyor
İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Diyabetin kan şekeri seviyelerinin kontrolünü zorlaştırdığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, vücudun enfeksiyonlara karşı direncini azaltabileceğine işaret etti. Dr. Meşe, yüksek kan şekeri seviyelerinin ağız içinde bakteri artışına yol açarak diş eti hastalıklarını tetikleyebileceğini belirtti. Ayrıca, diyabetli bireylerde tükürük akışındaki azalmanın ağız kuruluğu sorununu artırarak diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına neden olabileceği üzerinde durdu.
Diyabetli bireylerde sıkça görülen diş sorunlarına da değinen Dr. Meşe, diş eti iltihaplarının sık görüldüğünü ve kan şekeri kontrolü iyi olmayan hastalarda bu durumun diş kaybına neden olabileceğini belirtti. Ağız içi mantar enfeksiyonlarının diyabetli bireylerde yaygın olduğunu ifade etti.
Ağız Sağlığının Önemi
Ağız sağlığının iyi olmasının diyabet kontrolünü kolaylaştırabileceğine dikkat çeken Dr. Meşe, ağız hijyenine önem verilmesinin enfeksiyon riskini azaltarak diyabet kontrolünü olumlu yönde etkileyebileceğini belirtti. Ağız içindeki enfeksiyonların kan şekeri seviyelerini yükseltebileceğine ve diyabetin kontrolünü zorlaştırabileceğine işaret etti.
Diyabetli bireylerin ağız sağlığını korumak için önerilerde bulunan Dr. Meşe, dişlerin günde en az iki kez fırçalanması ve diş ipi kullanımının önemine değindi. Ayrıca, diş hekimine altı ayda bir görünmenin, ağız sağlığı problemlerinin erken tespitinde yardımcı olacağını vurguladı.
Sigara kullanımının diş eti hastalıklarını artırdığını belirten Dr. Meşe, diyabetli bireylerin sigaradan uzak durmaları gerektiğini vurguladı. Kan şekeri kontrolünün iyi bir ağız sağlığı için gerekliliğine değinen Dr. Meşe, beslenme ve yaşam tarzına dikkat ederek kan şekeri seviyelerini dengelemelerinin ağız içi enfeksiyonları önlemede destek olabileceğini belirtti.