Epstein davasının dönüm noktalarından… Prens deviren röportaj… Dikkat çeken Türkiye detayı
6 mins read

Epstein davasının dönüm noktalarından… Prens deviren röportaj… Dikkat çeken Türkiye detayı

Prens Andrew…

İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in oğlu, bir dönemin York Dükü…

Prens Andrew’un hayatı, seks suçlusu olduğu kanıtlanan Jeffrey Epstein ile kurduğu dostluk, bu dostluğun kanıtlanması ve ardından bir bir ortaya çıkan gizli tanık ifadeleriyle tepetaklak oldu.

Prens Andrew şimdiye dek bir cezaya çarptırılmadı, ancak önce Kraliyet görevlerinden ‘affını istedi’ ve kısa bir süre sonra da tüm ünvanları Buckingham Sarayı tarafından geri alındı.

CENTRAL PARK’TA ÇEKİLEN FOTOĞRAF

Prens Andrew’u iddiaların ardından ele veren en büyük kanıt, Epstein’in hapse girip 2010’da tahliye olmasının hemen ardından New York’taki evinde yakın dostlarıyla bir ‘yemek’ organize etmesi, ve bu organizasyonda onur konuğu olduğu iddiasıydı. İddia, foto-muhabir Jae Donnelly’nin ikiliyi Central Park’ta birlikte yürürken görüntülemeyi başarmasıyla kanıtlandı. Prens Andrew’un şöhreti bu olayın ardından hızla düşüşe geçti, ancak Kraliyet Ailesi’nin ‘ser verip sır vermeme’ politikası nedeniyle kimse detaylı bir bilgi elde edemedi.

Ta ki 2019 yılında Epstein, FBI tarafından yakalanıp yeniden mahkum edilinceye kadar. Epstein dosyası yeniden gündeme geldiğinde Prens Andrew’un ‘kendince’ az hasarla atlattığını düşündüğü skandal yeniden hortladı.

HABERCİLİK REFLEKSİNİN ÖNEMİ

Bu olay örüntüsü, pek çok habercinin ilgisini çekti. Ancak o dönem halihazırda maddi sıkıntı yaşamakta olan BBC’deki Newsnight programı, Epstein’in yakalanmasından hemen önce iletişime geçerek tüm dünyaya haber atlatmayı başardı. 2019’un Kasım ayında yayınlanan röportaj pek çok dengeyi değiştirdi.

NETFLIX İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN

Ve Netflix, bu atlatmayı bir film haline getirmeyi ihmal etmedi…

Scoop 5 Nisan’da Netflix’te yayınlandı.. Kraliyet ailesine yakınlığı ile bilinen Philip Martin’in yönettiği film, gerçek bir olay ve röportaja dayanıyor. (Martin, yine bir Netflix yapımı olan The Crown dizisinin bazı bölümlerinde de yönetmenlik yapmıştı)

Her ne kadar gerçek bir olay anlatılsa da ekrana yansıyanların biraz dramatize edilmiş hali olmasını es geçmemek gerek…

HABER ODALARINDA YAŞAM

Yönetmenin açısı filmi Kraliyet Ailesi yerine haber merkezinin ele almasından, hatta ekran yüzlerine aşina olan toplumun aslında işin mutfağında haberin nasıl piştiğine tanıklık etmesine yardımcı oluyor.

FİLMİN KADROSU

Filmin başrollerinde Gillian Anderson(Emily Maitlis), Billie Piper (Sam McAlister), Rufus Sewell (Prens Andrew), Keeley Hawes (Amanda Thirsk) ve Romola Garai (Esme Wren) var.

Kadın karakterlerin kilit rolde olduğunun güzel vurgulandığı bir akışta oyuncuların gerçek kişilerle olan benzerlikleri de dikkat çekiyor.

Billie Piper’ın Sam rolü için günlerce onunla birlikte vakit geçirdiği, konuşmasından makyajına kadar her bir detayını titizlikle incelediği, Gillian Anderson’un BBC’de yayınlanan ve gerek Epstein davası gerekse Kraliyet ailesi için dönüm noktası haline gelen röportajı defalarca izlediği, Rufus Sewell’in ise Prens Andrew olabilmek için her defasında uzun bir plastik makyaj seansı yaşadığını görüyoruz.

TÜRKİYE’DEKİ YEREL SEÇİM DETAYI

Filmde Sam rolünü canlandıran Billie Piper’ın uğrak noktası bir döner dükkanı olduğunu görüyoruz. Adı ‘West Kebab’ İki kez karşımıza çıkan dükkanda TV daima açık ve ‘Turks’ adlı bir haber kanalı izleniyor.

West Kebab’ı ilk gördüğümüz an, Türkiye’de 31 Mart 2019 yılında gerçekleşen, ardından yapılan itirazlar sonrası Haziran’da tekrarlanan yerel seçimlerin ardından sokak kutlamalarından görüntüler yayınlanıyor. Haberin sesi derinden gelse de kutlamaların ‘büyük bir coşkuyla’ gerçekleştiği detayı anlaşılıyor. (2019’da gerçekleşen yerel seçimlerde özellikle İstanbul için CHP adayı Ekrem İmamoğlu ile AKP adayı Binali Yıldırım arasında büyük bir rekabet yaşanmış, iki kez yapılan oylamanın her ikisinde de Ekrem İmamoğlu sandıktan galip çıkmıştı)

GEORGE ORWELL’E SAYGI DURUŞU

Filmin başlarında yapımcı Sam’in, BBC binasının önünde bulunan George Orwell heykeline selam verdiğini, ilerleyen sahnelerde ‘Büyük Birader Seni İzliyor’ sloganının masasında olduğunu görüyoruz. Burada yönetmen Martin’in bir saygı duruşunda bulunduğu açıkça görülüyor. (Dünyanın en önemli edebiyat eserleri arasında yer alan 1984, Hayvan Çiftliği gibi romanların yazarı George Orwell, 1941-1943 yılları arasında BBC’de çalışmıştı.)

PRENS ANDREW HATA YAPMAYA DEVAM EDİYOR

Tam da bu yazı hazırlanırken İngiliz gazeteleri Prens Andrew hakkında yeni bir haber geçti. Scoop filminin yayınlanmasından yalnızca saatler sonra Windsor’da SUV aracını kullanan Andrew’un bir köpeği ezerek öldürmekten son anda döndüğü, olayın ardından ise şoför koltuğunda kahkahalarla güldüğü belirtiliyordu.

Andrew’un filmin yayınlanması sonrası bir stres bozukluğu yaşayıp yaşamadığı bilinmiyor…

Gözde S. Kadıoğlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir